Відділом оцінки ризиків Управління оцінки ризиків та стратегічного розвитку Держпродспоживслужби проводиться робота з відстеження ситуації в світі щодо офіційно підтверджених випадків інфікування на COVID-19 серед тварин. В ході моніторингу та аналізу опублікованих матеріалів виявлено, що в ЗМІ та соціальних мережах поширюється багато суперечної інформації без науково-дослідного підґрунтя, яка викладена у такий спосіб може сприйматися як ймовірна загроза для громадськості та бізнес-операторів, діяльність яких пов'язана із вирощуванням, утриманням та обігом тварин, що в подальшому може привести до ускладнення епізоотичної ситуації в наслідок невідповідного поводження з тваринами в період епідемії COVID-19.
Враховуючи дослідження щодо сприятливості домашніх тварин до SARS-CoV-2, проведених на базі Харбінського ветеринарного науково-дослідного інституту Китайської академії сільськогосподарських наук було виявлено, що тхори і кішки є чутливими до даного вірусу, собаки мають низьку сприятливість, а худоба, включаючи свиней, курчат і качок, не сприятлива до вірусу.
Також інформуємо, що за результатами досліджень позитивних на COVID-19 тварин не підтверджено спроможності вірусу передаватись від тварини до людині та від тварини до тварини.
З метою недопущення порушень в роботі та/або тимчасового зупинення потужностей з вирощування, утримання, забою, переробки і обігу тварин та виробництва харчових продуктів внаслідок поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, доводимо: на сьогоднішній день не існує доказів того, що віруси, які спричиняють респіраторні захворювання (включаючи корона вірус), передаються через харчові продукти або упаковку харчових продуктів.
|