БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ ПРИ ВЖИВАННІ ВОДИ! З давніх часів відомо, що 999 хвороб з 1000 пов'язані з якістю питної води. Питна вода, яка не відповідає встановленим стандартом, може сприяти зародженню та розвитку хронічних захворювань внутрішніх органів, прискорювати старіння організму, викликати неприємні відчуття і внутрішній дискомфорт. Питна вода може містити бактерії, що викликають захворювання, у випадках недостатнього її знезараження на спорудах водопідготовки, забруднення мікроорганізмами в зовнішніх та внутрішніх водопровідних мережах. Питна вода особливо небезпечна в тому випадку, коли у водопровідну мережу яким-небудь шляхом потрапляє стічна вода з каналізаційної мережі. Можливими наслідками цього можуть бути зараження води бактеріями черевного тифу, холери, паратифу, дизентерії, а також вірусами гепатиту. Не рекомендуємо вживати питну воду в сирому вигляді з водопровідної мережі, так як відсутня повна гарантія її санітарної безпеки у зв'язку з незадовільним станом водопровідних і каналізаційних мереж та періодичними на них аваріями. Небезпечно без консультацій з фахівцями і без контролю якості питної води використовувати в домашніх умовах будь-які пристрої для її очищення! При вживанні бутильованої питної води слід звернути увагу на її хімічний склад. При вживанні бутильованої води необхідно контролювати її органолептичні показники: запах, смак, прозорість, кольоровість. Якісна питна вода повинна бути абсолютно прозорою, безбарвною, не повинна мати ніяких запахів, в тому числі хлору, озону та інших газів, не мати кислого, солодкого, гіркого або солоного присмаку. Не відповідність питної води одному з перерахованих критеріїв не свідчить про підвищенийвміст в ній неорганічних або органічних домішок. Вживати таку воду в сирому вигляді не рекомендується. Слід обережно вживати воду з криниць і джерел навіть при задовільних органолептичних показниках. Часто така вода містить значні концентрації нітратів, які при постійному вживанні призводять до порушення окиснювального функції крові - метагемоглобінемії, в результаті чого виникає кисневе голодування (гіпоксія). Рекомендується знизити вживання газованих напоїв і напоїв, які містять різні консерванти і смакові добавки. Кожен день такі напої можуть складати не більше 20 % води, яка вживається для питних цілей. Газовані і "солодкі напої можуть викликати фізіологічні розлади, а також сприяти виникненню і розвитку захворювань органів травлення. Кип'ячену воду можна вживати тривало і постійно тільки у разі відсутності якісної сирої питної води. У кип'яченій і дистильованій воді присутня мала кількість кальцію, який постійно необхідний організму для підтримки нормальної життєдіяльності. Рекомендуємоутримуватися від вживання води з неперевірених або випадкових джерел. В жарку погоду краще мати з собою пляшку з питною водою, яка вживається постійно і не викликає порушень в діяльності організму.У всіх випадках підозри, що захворювання або погане самопочуття пов'язані з вживанням питної води, необхідно зробити хімічний і бактеріологічний аналіз води у спеціалізованій лабораторії і звернутися за консультацією до лікаря!